April 22, 2017

Q5

Approximation Questions for SBI PO Prelims 2017

 
Directions (1-15): What will come in place of question marks ‘?’ in the following questions? (You do not have to calculate the exact value?
(a) 110
(b) 90
(c) 200
(d) 160
(e) 125
Q2. (341789 + 265108) ÷ (8936 – 3578) = ?  
(a) 150
(b) 165
(c) 135
(d) 120
(e) 110
(a) 700
(b) 850
(c) 900
(d) 800
(e) 650
(a) 21
(b) 8
(c) 25
(d) 13
(e) 30
(a) 4445
(b) 4545
(c) 4475
(d) 4595
(e) 4515
Q6. (19.97% of 781) + ? + (30% of 87) = 252 
(a) 40
(b) 50
(c) 25
(d) 70
(e) 80
Q7. 423.62 – 269.21 ÷ (11.9% of 78) = ?  
(a) 525
(b) 455
(c) 645
(d) 395
(e) 275
(a) 32
(b) 39
(c) 24
(d) 28
(e) 12
 
Q9. 8399.999 ÷ 375.002 × 14.996 = ?  
(a) 565
(b) 225
(c) 335
(d) 625
(e) 455
(a) 223
(b) 264
(c) 334
(d) 354
(e) 201
Q12. 32.1×2799÷549+120= ? 
(a) 220
(b) 284
(c) 375
(d) 505
(e) 190
Q13. 15.2% of 726 × 12.8% of 643 = ?  
(a) 9110
(b) 9088
(c) 9100
(d) 9096
(e) 9082
Q14. 2418.065 + 88 ÷ 14.2 × 6 = ?  
(a) 1059
(b) 2419
(c) 2496
(d) 2455
(e) 1985
 
Q15. 5.6% of 240 ÷ 0.3% of 480 = ? 
(a) 8.43
(b) 9.33
(c) 7.53
(d) 8.33
(e) 13.44
Solutions
S6. Ans.(d)
Sol. (19.97% of 781) + ? + (30% of 87) = 252
Or (20% of 780) + ? + (30 % of 87) = 252
Or 156 + ? + 26 ≈ 252
Or 182 + ? ≈ 252
Or ? ≈ 252 – 182
Or ? = 70
S9. Ans.(c)
Sol. Here, the given expression can also be written as
8400 ÷ 400 × 15
Or 21 × 15 = 315 ≈ 335
S12. Ans.(b)
Sol. Here, the given expression can also be written as
32 × 2800 ÷ 560 + 120 = ?
[applying BODMAS]
Or ? = 32 × 5 + 120
Or ? = 160 + 120 = 280 ≈ 284
S13. Ans.(a)
Sol. Here, the given expression can also be written as
15% of 725 × 13% of 643 = ?
Or ? 15/100×725×13/100×643
Or ? = 15 × 7.25 × 13 × 6.43
Or ? = 15 × 7.25 × 13 × 6.5
Or ? = 195 × 7.25 × 6.5
= 9189.375 ≈ 9110
S14. Ans.(d)
Sol. Here, the given expression can also be written as
2418 + 88 ÷ 14 × 6 = ?
Or ? = 2418 + 6.3 × 6
Or ? = 2418 + 38
Or ? = 2456 ≈ 2455